Spørgsmål og svar

Få svar på de oftest stillede spørgsmål her. Vi har samlet de mest almindelige spørgsmål vi får. Klik på det emne du ønsker mere viden om og læs vores svar.

Bæredygtighed

Ja, vi har en ambitiøs bæredygtigheds strategi med klare mål frem mod 2025. Se en kort film som beskriver vores bæredygtighedsstrategi her.

I tråd med Orkla House Cares bæredygtighedsstrategi introducerer vi gradvist flere og flere bæredygtige råvarer i både produkter og emballage. Vi har for eksempel bakkeindsatser i genbrugsplast, og vi køber vores træ fra ansvarligt drevne skove. Hold øje med flere nye produktlanceringer, der adresserer bæredygtighed i fremtiden!

Døre

Det kommer an på hvilken maling der skal påføres. Hvis der anvendes vandbaseret maling, er en pensel med syntetiske børster bedst. Til kanter og dørkarme bruges en smal rund pensel. De giver den bedste kontrol og beskæring. Til lige flader anvendes en flad pensel i passende størrelse. Hvis der er store lige flader kan der også anvendes malerruller. Microfiberruller giver det fineste resultat.

Start med at afrense døren med malerrens. Beslag og håndtag afmonteres. Afdæk alle områder, der ikke skal males, med tape og afdæk alle områder udenom med papir eller plast.

1. Afmontering
Dørhåndtag og beslag afmonteres.

2. Afskrabning
Hvis der er maling i karm og fals skrabes det væk. Løstsiddende maling skrabes væk med en farveskraber med hårdmetalskær. Slib efter med slibepapir og hvis der er skarpe kanter, slibes de også.

3. Male kanter
Hænger døren på beslagene, males kanter og karme først. Vær opmærksom med løbere.

4. Påføring med malerrulle
Lige flader på døren males med microfiberruller, der giver en jævn og fin overflade. Påfør malingen med jævne rolige bevægelser indtil overfladen er ensartet. Der må ikke spares på malingen, det giver glansforskelle.

5. Fyldningsdøre
Fyldningsdøre bør males med pensel. Start med at male profil listen rundt om fyldningen. Derefter males fyldningen og til sidst dørrammen.

En yderdør af teak er meget nem at holde. Den skal bare have teakolie efter en grundig rengøring.
Teak døre bør vedligeholdes hvert år.

Hvis døren kun er let snavset, er det tilstrækkeligt med rengøring, men hvis snavset sidder fast, kan det være nødvendigt med en let afslibning. Hvis døre er meget beskadiget, skal de afskrabes og derefter afslibes.

Døre efterbehandles med den anbefalede teakolie og anvisningen på spanden følges. Olieklude er meget let antændelige og bør bortskaffes i en lufttæt pose eller spand med vand.

Er døren lakeret eller malet kræver det som regel mere arbejde. Lak eller maling er ofte sprækket. Alt løstsiddende maling skrabes væk og der efterslibes. Er det en klar lak skal hele døren nedslibes. En flad pensel i passende størrelse er den rigtige pensel til at påføre maling eller lak, som påføres omhyggeligt, så alle sprækker lukkes.

Facade

Til maling af facader er der brug for mindst to pensler. En stor bred pensel - gerne en der kan sættes på forlængerskaft - og en lang vinkelpensel, til kanter og udhæng.

Tips: Det er en god ide at vælge penselbredde efter træets bredde. Er brædderne 100 mm kan det betale sig at købe en pensel på 100 mm. Det gør malerarbejdet meget, meget lettere. Husk at hvis der er flere der skal male, skal der også være pensler til alle.

Før maling af træfacader skal facaden rengøres med malerrens eller algefjerner og skylles efter med rent vand. Efterfølgende afrenses løstsiddende maling med skraber og eventuelt beskadiget træværk udskiftes.   

Der kan ikke males på en dårlig bund, så hvis facaden er afskallet eller udpint, skal der altid skrabes og afrenses. Oftest er det bare enkelte områder der trænger til en ekstra behandling, så det er måske ikke så omfattende, men meget vigtigt.

Husk at spartle og reparere før grunder og efterbehandling.

1. Kontroller for søm og skruer
Alle søm, skruer eller andre ujævnheder, der stikker ud fra træet fjernes.

2. Rolig arbejdsgang
Der må ikke trykkes alt for hårdt, når der afskrabes. Det kan give dybe ridser og skader på træet. Det er særligt omkring hjørner og kanter man skal være påpasselig.

3. Varmeblæser
På gamle facader, behandlet med olie eller alkyd maling, kan der med fordel anvendes en varmeblæser til at blødgøre malingen inden den skrabes væk

4. Én retning. Løft og flyt skraberen for hvert træk. Hvis du kører skraberen frem og tilbage på overfladen, så bliver skæret hurtigt sløvt.

Gammel alkyd og oliemaling kan med fordel afrenses med varmeblæser. Pas på med varmeblæsere. Der kan nemt antændes ild.

Er træet renset ind til bunden eller udbrændt af solen, skal der altid grundes.

Det er som hovedregel en god ide at anvende samme type maling, som der er anvendt tidligere.

Husk at planlægge pauser efter maling af hjørner, så der ikke bliver overlapninger, der senere kan ses tydeligt.

Det kan betale sig at male udhæng og lignende først, så der ikke kommer stænk på den nymalede facade. Stænk kan ikke fjernes senere, men skal aftørres med det samme.

Husk at have en klud i nærheden, når der males.

Hvis der males i direkte sollys eller for stærk varme, tørrer malingen alt for hurtigt, inden den når at trække ind i træværket.

Når der anvendes maling med opløsningsmidler, frigives giftige dampe som kan give åndedrætsproblemer.

Gulve

Det er behandlingen af gulvet, der afgører valget af malerværktøj. Til lakering anvendes gulvlakrulle eller gulvlakpensel. Til ludbehandling anvendes en speciel ludpensel. Træolie påføres med rulle og efterpoleres. Husk at bortskaffe olieklude i en spand med vand, for at undgå brandfare.

Gamle og nedslidte gulve afslibes med en gulvafhøvler, der kan lejes hos forhandleren. Få gode råd om anvendelse af udlejeren. Slibemaskinen efterlader en usleben kant langs panelet, men hvis man fjerner panelet før afslibning, undgår man slibespor. Vær opmærksom på at dykke søm og skruer så de ikke hiver fat i slibepapiret.

Gulvafslibning giver et meget fint støvlag, der kan trænge ind alle steder. For at stoppe slibestøvet, kan man tape og afdække døre ind til andre rum.

Efter afslibningen fjernes alt støv og snavs, før der kan viderebehandles. Eventuelle sprækker i træet spartles ud med plastiktræ. Træets samlinger skal ikke fuges. Træ arbejder og skal have lov til at kunne bevæge sig.

1. Afslib gulvet.
Inden gulvet lakeres, skal det afvaskes og slibes. Du kan leje en gulvsliber.

2. Lakering.
Til lak og træolie anvendes en bred lakpensel eller lakrulle. På store flader kan man med fordel anvende et forlængerskaft.

3. Start i hjørnet.
Smør lakken ud i store flader, begyndende fra hjørnet og op mod døren. Husk at anvende den beskrevne mængde lak per kvadratmeter for at opnå det rigtige slidlag. Stryg over til sidst, så man er sikker på at hele overfladen har fået lak.

4. Mellemslib.
Imellem hvert lag lak skal der mellemslibes med et fint slibepapir. Det giver bedre vedhæftning og finere slutfinish. Husk at tørre alt slibestøv væk.

5. Gulvmaling.
Til gulvmaling anvendes en bred pensel eller malerrulle. Påfør malingen på langs af gulvbrædderne 2-3 stykker af gangen, så overlapninger ikke når at tørre. Der kan med fordel anvendes forlængerskaft, når der males gulve.

6. Nåletræslud.
Der skal anvendes en speciel ludpensel til nåletræslud. Lud påføres i træets længderetning uden for meget overlapning. Det ville kunne ses når luden tørrer op.

7. Hærdning.
Når gulvet er malet eller lakeret kræver det en del tørretid og endnu længere tid, hvis det skal hærde helt op. Vent med at sætte møbler indtil malingen er hærdet.

Havemøbler

Alle overflader som skal olieres eller males, skal først rengøres med en malervask. Er overfladerne angrebet af svamp, rengøres de med særlig skimmel vask. Skyl grundigt med vand.

Gamle flager af maling skrabes bort. I vinkler og hjørner kan du anvende en lille trekantsskraber, på større flader benyttes en større maling skraber.

Hvis malingen blødgøres med varmepistol, slipper malingen fra træværket. Når malingen er blevet blød og boblende, er den let at skrabe bort. Metoden fungerer på oliemaling og alkydmaling. Malinger af latextypen bliver bare klæbrig, når du varmer.

Husk at nyt imprægneret træ indeholder skimmel hæmmende additiver, der gør det uhensigtsmæssigt at male direkte. Efter et år kan der males med dækkende maling eller bejdse.

Ubehandlet træ som skal overfladebehandles, skal først imprægneres med traditionel baseolie. Slib derefter med fint slibepapir, inden du maler videre med dækkende udendørs maling.

Mal kanter og detaljer først. Tag lidt farve på penslen og mal tyndt, ellers løber malingen let mellem lameller og brædder. Malingen dækker bedre, hvis du maler flere lag. For at få en glat finish afsluttes med et let træk i farven i retning af, hvor du allerede har malet. Man ser nemlig ikke, hvor du løfter penslen på malet overflade, men det vises hvor du lægger ned penslen i den våde maling.

1. Krukkelåg tricket
Træ som står på fugtig jord skal imprægneres. Sæt et krukkelåg under hvert ben. Fyld olie på og lad træet suge til sig nogle dage.

2. Oliere ordentligt
Stryg træoverfladerne med rigelige mængder træolie. Overflødig olie tørres bort, inden den tørrer og bliver grim. Læg den olie gennemblødte klud direkte i en metalspand med vand. De kan selvantænde. Nedsænk kludene i vand eller brænd dem, så snart du kan.

3. Klargøring til maling
Frisk træolie er et dårligt grundlag for dækkende farve. Brug i stedet for olieimprægnering, før du maler.

4. Glatte overflader
Mal store områder med pensel. Arbejd malingen ud i årernes retning. Afslut ved at udglatte med lange og lette bevægelser.

5. Vær opmærksom på undersiden af lameller og lignende
En vinkelpensel gør det lettere at nå op mellem lameller på møbler og hegn

Undgå at oliere møblerne i stærk varme og solskin. Så tørrer olien for hurtigt uden at imprægnere overfladen. Det bedste er at male sent på foråret, når både træ og luften er kølig og tør.

At det regner på dine havemøbler gør ikke så meget. Den stadige fugt fra jorden er værre. Især hvis den har kontakt med bord- og stolebenene, som suger 10 gange mere fugt end de høvlede sider af et bord.

Vil du bevare havemøblerne længe, er det dér du kan gøre den vigtigste indsats. Krukkelåg tricket er værd at forsøge. Sæt et krukkelåg under hvert ben. Fyld træolie på og lad træet suge et døgn.

På lignende måde kan du imprægnere pæle, som skal hamres ned i jorden. Stil dem med spidsen ned i en dyb beholder med træolie i et par dage.

Indendørs

Glatte vægge males enklest og hurtigst med en stor maxi malerrulle. Den er lettere at håndtere med et kort forlængerskaft, som du kan holde med begge hænder.

Til mindre rum såsom køkken, badeværelse og trappe er den mindre Midi malerrulle mere smidig. Bagved radiatorer og andre svært tilgængelige steder maler du med en tynd mini rulle med et langt skaft.

Hvilken struktur vil du have?
Jo længere luv på malerrullen, jo mere struktur får den malede overflade. Hvor meget er et spørgsmål om smag.

Husk at dække gulve og alt andet der skal beskyttes mod stænk. Sluk for strømmen hvis hætterne skal tages af stikkontakterne.

1. Vask væggen
Vask tapetet nedefra og op. ”Skyl” med en svamp i modsat retning. Hvis fugten får tapetet til at løsne sig, duer det ikke som underlag. Små blærer der viser sig på tapetet, når det er vådt, forsvinder igen, når det bliver tørt.

2. Kig efter skygger
Hold en lampe op til væggen. De uregelmæssigheder, der fremtræder, skal udjævnes. Strukturtapet og vævstapet kan godt skjule buede vægge for øjet.

3. Knivskarpe kanter
Sæt malertape på plads og træk derefter fingeren langs kanten så hårdt som muligt for at få den til at klæbe - så ryger malingen heller ikke under malertapen.

4. Mal kanter
Mal først langs hjørner, lister og kabler. Man kan med fordel anvende malertape til afdækning af områder, der ikke må males over.

5. Mal langsomt
Mal oppefra og ned i blidt tempo med en malerrulle, der er monteret på et forlængerskaft. Pas på at malingen ikke sprøjter op i loftet. Lad halvdelen af malerrullen overlappe den foregående strygning. Fyld ikke rullebakken eller rullespanden med maling på den rillede overflade. Der skal du tørre det overskydende farve af, når du dypper malerrullen. Mal først de små områder og derefter de større områder. Mal flere gange og arbejd malingen ind, så dækker det bedre.

Når væggene er dækket med den rigtige grunder, kan du male en anden farvetone

6. Dubbe hjørner
Afslut med at skabe struktur på det malede område. ”Tryk” forsigtigt farven på plads med enden af penselhårene. Det kaldes at dubbe.

Rens først tapetet med brun sæbe og med en svamp nedefra og op, således at snavs ikke flyder ind i de tørre områder. Skyl forsigtigt.

Tænk på at det fugtige tapet går i stykker, hvis det gnides. Lad tapetet tørre og strække sig. Sørg for at det sidder fast.

Bobler kan enten skæres op og genlimes eller fjernes og spartles. Er underlaget helt glat nu? Malingen skjuler ikke små skønhedsfejl som et tapet gør.

Indvendigt træværk

Anvend en ganske smal pensel (50 mm), når du maler lister. Spekters pensler fungerer både til vand- og oliebaserede malinger. Husk at vandbaseret maling skal påføres hurtigt.

Olie- og alkyd maling størkner ikke så hurtigt som vandbaseret maling og kan bearbejdes mere.

Nye lister er nemmest at male færdigt, før de sættes på plads. Du kan til og med grundmale, inden du opskærer og dermed være rigtig praktisk. Har du tænkt dig at tapetsere, kan det være en god idé at male listerne først, så behøver du ikke bekymre dig om farveklatter på væggen.

1. Rens
Rens med universalrens, så matteres selv gammel maling. Hvis nogle områder er blanke, slip dem da med sandpapir, så malingen lettere kan få fat.

2. Slib
Slib skarpe kanter ned til lidt blødere profil. Så fæstner malingen sig bedre og slides ikke så let. Når du håndsliber, kan du bruge en almindelig husholdningssvamp som slibeklods. Den følger listens profil. Undgå at slibe fremspringende kanter mere end en gang. Sliber du efter hvert lag, bliver der ikke meget farve tilbage.

3. Laker med kvistlak
Alle nye lister skal forsegles med kvistlak. Ellers kan de udvide sig eller misfarves over tid.

4. Spartel jævnt
Fyld sømhuller, knaster m.v. ud med en lille japansk spartel. Nogle gange er fingerspidserne det bedste værktøj. Husk at slå søm ordentligt i, så du kan spartle over sømmet. Spartel også hjørnerne.

5. Mal kanterne
Brug en rund pensel, hvis du ikke ønsker at bruge malertape.

6. Grundmale
Sæt penslen lige op, så at penslen når kanten, når du trykker forsigtigt. Drej langsomt penslen væk fra kanten, mens du udjævner malingen.

7. Mal det endelig lag

1. Vask og slib
Rengør for snavs og fedt. Gammel maling fjernes med en malingskraber.

2. Knivskarpe kanter
Sæt malertape på og tryk derefter hårdt langs kanten for at få den til at klæbe. Så får du heller ikke maling ind under tapen.

3. Fjern lågen
Fjern lågen og mal kanterne. Det er sværere at nå, når lågen hænger på plads. Mal først detaljer med en mindre pensel.

Med penslen maler du et tyndt lag på relativt lille område ad gangen. Tag lidt maling på og arbejd malingen ind i alle retninger. For at få en glat finish afsluttes med et let træk i retning af, hvor du allerede har malet.

4. Mal på stedet
Hæng lågen tilbage og sørg for en god afstand til skabet, så at lågen ikke kan slå tilbage. Mal resten af kanten, indersiden og ydersiden.

5. Lakfarve rulles på
Glatte overflader kan rulles. Først den ene vej derefter i den tværgående retning. Så dækker lakken bedre. Undgå stænk – rul roligt.

6. Glat
Når du bruger malerrulle, skal farven glattes til med lette lange strøg. En glattrimmer giver en endnu mere glat overflade.

Regn med at male flere lag, før farven dækker. Lad det tørre grundigt, før du maler igen. Træk forsigtigt malertapen af – helst inden malingen tørrer.

Skal du male mere, kan penslen hvile i en lufttæt pose natten over. Ellers rengør penslen i opløsningsmiddel. Du må ikke lade den stå i en krukke med vand. Det ødelægger penslen temmeligt hurtigt. Aflever malingrester og opløsningsmiddel til en genbrugsstation.

Loft

Når der skal vælges malerrulle til lofter, er det vigtigt, at man gør op, hvilken overflade der ønskes. Er det et loft med pudset struktur, anvendes en malerrulle til grove overflader. Ønsker man en overflade, hvor der ikke er synligt rullemønster anvendes en malerrulle til jævne overflader. Rullerne fås i forskellige kvaliteter.

Til sidst vælges en rullebredde, der passer til opgaven. Små ruller i entre og køkken og store, brede ruller til store flader. 

Inden der males monteres malerrullen på et forlængerskaft. Det giver mulighed for at påføre malingen i lange strøg. Samtidig giver det overblik, og du slipper for at bruge en stige.

Hjørner og kanter males med pensel eller hjørnerulle. En lang vinkelpensel er den bedste løsning til kanter.

Træ og panellofter males oftest med pensel.

Afhængig af hvordan loftet ser ud, kan der dog udmærket anvendes malerruller. Er det lofter med fals, males de først sammen med hjørner og sprækker og derefter males loftbrædderne, inden der overmales vådt i vådt i hele længderetningen med en bred pensel, der passer til bræddernes størrelse.

Til trælofter med en ensartet overflade uden dybe samlinger kan malerruller også anvendes. Der anvendes en malerrulle til jævne flader i passende bredde. Er der lidt dybere samlinger, hvor en almindelig malerrulle ikke kan nå ned, kan man med fordel anvende en hjørnerulle, inden der overmales med en almindelig malerrulle.

Hvis det er et nyt eller ubehandlet træloft, der skal overmales, er det vigtigt at alle knaster bliver grundet med en knastelak eller forsegler, så harpiks ikke slår igennem det nymalede loft.

Husk altid afvaskning, hvis det er et ældre loft.

1. Rens loftet
Inden der males på lofter, skal der afrenses for løstsiddende maling, og hvis der er malet med kalk, skal det helt afrenses. Snavs og nikotin vaskes ned med grundrens og vaskes efter med rent vand.

2. Gips pletter i tekstur
Er der områder, der er spartlet ud efter huller og revner, skal det overslibes omhyggeligt, inden de overmales. Ellers vil de fremstå tydeligt, efter overmalingen er tør. Hvis der er struktur i loftet, kan men eventuelt dubbe med en pensel over det spartlede område for at opnå lidt struktur.

Spartelover skader eller pletter i tekstur. Grund sprækker ved at stoppe dem til med en grov pensel, så du får en ensartet struktur.

3. Kanter og beskæring
Inden der males på de store flader med enmalerrulle, skal der males langs kanter og utilgængelige steder med en pensel. Er det svært at male op til noget, kan det svare sig at afdække med malertape. Der må ikke males flere kanter, end at der kan nås at male over vådt i vådt på de store flader.

4. Effektiv afdækning med malertape
Inden der males, afdækkes alle områder med malertape, der passer til maleropgaven.
Tryk hårdt langs kanten af tapen med din pegefinger, så malertapen er på plads og dermed forhindrer, at maling siver ind under kanten.

5. Mal hele loftet på en gang
Når der males lofter og vægge, skal det så vidt muligt foregå på en gang, så der ikke kommer overgange der, hvor malingen tørrer.
Mal hele loftet uden at tage en pause. Lad halvdelen af valsen overlappe det tidligere malede. Rul med roligt tempo for at minimere malerstænk.

6. Dubbe hjørner
Hvis en skade er udbedret med spartelmasse, kan der let opstå en forskel i strukturen. Det kan afhjælpes ved at dubbe i den overmalede flade med en pensel over det reparerede område.

Afslut ved at udjævne tekstur på malede overflader. Tryk malingen forsigtigt ned med en pensel. Det kaldes at dubbe.

Metal

Inden metal males skal der altid rengøres, slibes og rustgrundes.

Til rengøringen anvendes en stålbørste i passende størrelse. Er det på glatte flader slibes der efter med fint slibepapir og tørres efter med en mikrofiberklud, inden der grundes.

Der er forskellige krav til rustbeskyttelse, så spørg din farvehandler til råds.

Husk at afdække før slibning, så slibe- og rustpartikler ikke sætter sig.

1. Fjern rust
Rust fjernes med skraber og stålbørste i passende størrelse. Der kan eventuelt efterslibes med slibepapir inden aftørring med mikrofiberklud. 

Når metallet er afrenset, skal det hurtigst muligt rustbehandles igen, så det ikke oxiderer.

2. Maling af metal
Metal grundes med et af farvehandlerens anbefalede rustmidler afhængig af hvilket metal og anvendelse.

Det kræver stor omhyggelighed at påføre malingen, så der ikke senere trænger rust igennem. Til påføring anvendes pensel eller malerrulle. Der kan med fordel anvendes en lille vinkelpensel til svært tilgængelige områder og en flad pensel til rør. Er det større flader anvendes malerrulle til glatte områder.

3. Afrens omhyggeligt
Ordentlig afrensning er grundlaget for et godt og slidstærkt resultat. Er det på svært tilgængelige steder kan man rengøre med slibesvampe, mikrofibermoppe og engangsklude på forlængerskaft.

Sæt slibepapir omkring en træklods eller brug en køkkensvamp for at gøre det lettere at rengøre mellem rillerne på en gammeldags radiator.

4. Maling
Når der skal males bag ved noget, oppe under noget eller andre steder, hvor det er svært at komme til, er der flere forskellige pensler, der kan løse problemet. Vinkelpensler er altid gode til at løse pladsproblemer.

Når det drejer sig om hele flader, påføres malingen i et jævnt lag i flere retninger og eftermales med et let strøg i samme retning, ind over det der tidligere er påført og ud, sådan at man hele tiden fjerner sidste penselstrøg. På den måde opnås der en ensartet overflade uden synlige penselstrøg.

5. Uden afbrydelse
Kalk baserede malinger og lignende bør anvendes uden afbrydelse for at undgå synlige overlapninger. Tag din kaffepause, når du når et hjørne.

6. Mal ikke her
Når der males omkring termostater og ventiler skal der udvises stor påpasselighed. Der kan eventuelt anvendes malertape og plastpose som beskyttelse.

Puds og beton

Facader males bedst med malerruller til grove flader i kombination med vinkelpensel 120 mm og en lang vinkelpensel 70 mm til kanter, udhæng og omkring døre. Det er bedst at anvende pensler med syntetiske børster. De er mere slidstærke end naturbørster og facader er et meget groft underlag at male på. Til kalkning anvendes kalkbørster.
Efter rengøring af pensler og værktøj, børstes det igennem, så der ikke kommer sand og støv i malingen næste gang. 

Facader er meget udsatte for vind og vejr. Det kræver specielle malinger og eventuelt grundmaling. Søg råd hos farvehandleren.

Malerruller er særdeles velegnede til facader - og er klart det hurtigste. Påfør rigeligt med maling og lad rullen arbejde det ind i væggen. Arbejdsgangen skal foregå i et roligt tempo, så malingen ikke stænker.  

Malingen påføres ved at rulle malingen på et område og derefter rulle fladen over med lange bevægelser, ind over det foregående, så der ikke kommer spor. Hvis der anvendes forlængerskaft, giver det meget større rækkevidde og trætter mindre.

Puds og beton har store grove flader, der gemmer på meget snavs. Start med at rengøre overfladen med malerrens og børste. Soklen kræver en ekstra god rengøring. Fjern jord, alger og græs med en børste. Rengør og skyl efter med rent vand. Lad det tørre. Ny beton skal også være helt tør.

Efter rengøringen fjernes alt løstsiddende maling med en børste eller skraber.

Man starter med at overmale eventuelle reparationer. De skal helst have samme farve og struktur som resten af overfladen.

Pudsede facader males oppefra og ned med krydsende diagonaler. Pudsen suger meget maling, så der skal ikke spares.

Kalkbaseret maling males uden afbrydelse for at undgå synlige overlapninger. Skal der holdes pauser gøres det efter maling af hjørner.

Kalk må ikke påføres i direkte sollys.

Det er vigtigt at vinduer afdækkes. Farven er alkalisk og ætser både glas og metal. Silikatmaling kan også skade øjne og hud, så der skal anvendes beskyttelsesdragt, handsker og briller.

Følg anvisningen på malingen.

Rengøring

Malerværktøj skal altid rengøres efter brug. Hvis det drejer sig om korte pauser eller til næste dag, kan man pakke værktøjet ind i plastikposer. 

Pensler og malerruller må ikke stå i blød i vand eller opløsningsmidler, men rengøres når man er færdig med at male. Værktøjet rengøres efter anvisningen på malingen, enten i vand, terpentin eller penselrens.

Når værktøjet er renset godt og grundigt ud, gnides der til sidst lidt sulfo ind i rullen eller penslen inden den får lov til at tørre.

Når værktøjet så skal bruges igen, skylles de grundigt ud, så der ikke sidder sulforester tilbage.

Gode malerværktøjer er langt fra en selvfølge. De fortjener at blive omhyggeligt passet på, og det vil du også være bedst tjent med.
Forbered din rengøring af pensler og ruller, før du begynder at male. Læs vejledningen på malerbøtten vedrørende opløsningsmiddel og sørg for, at du har nogle tomme dåser til rådighed. Bestem hvor du vil gøre rent. Hvis du har forberedt dig godt, er det nemt at få renset dine ruller og pensler.
Den største fare er, at rullerne og penslerne efterlades i vand. Så vil de efter en til to dage være ødelagt.
At vaske pensler er bedre for miljøet end at bruge terpentin. Indendørs skal du udlufte og lukke beholderen. Opbevar de brugte opløsningsmidler i en lukket beholder. De kan genbruges forudsat, at du ikke mixer farverne. Efter en tid vil malingresterne synke til bunds. Derefter kan du forsigtigt hælde den rene opløsningsmiddel over i en anden beholder.

Vandopløselig maling producerer ikke nogen dampe. Men du skal ikke hælde vandopløselig maling i kloakken, da de indeholder kemikalier.

Når du bruger vandbaseret alkyd maling, vask da penslen i vand og rengør den derefter i sæbe en sidste gang. Du har derved ikke malingrester, der ellers ville forblive i roden af penslen.

Malerruller rengøres bedst i bakken. Start med at skrabe maling af med en rulleskraber. Tøm og tør bakken eller smid engangsbakken ud, hvis du bruger sådan en.

Når penslen eller malerrullen hænger og tørrer, indeholder de stadig små malingflager og partikler. Slå den imod en planke eller kant, inden de anvendes igen. Så slipper du for at irritere dig over at få snavs i malingen, næste gang du maler.

Aflever både opløsningsmiddel og farverester til en miljøstation.

1. Opblød
Før brug skylles malerruller og pensler grundigt i vand. Det fjerner eventuelle overskydende hår og sæberester fra tidligere brug.

Forbered nye pensler og ruller ved at skylle dem med sæbevand. Derefter skylles i koldt vand og tørres efter med en klud.

2. Lang pause
Hvis der skal holdes pauser eller først males igen næste dag, opbevares malerværktøjet i en lufttæt plastikpose. Man skal dog være opmærksom på, at de ikke kan tåle at ligge pakket ind i flere dage uden at vaskes rene.

3. Fjern farverester
Inden man vasker sine malerruller ud i vand, skal de tømmes for overskydende maling. Det gøres lettest med en rulleskraber, men man kan også anvende hænderne og presse dem over malerrullen ned på noget plastik eller en avis.

4. Færdig med at male
Når der er malet færdig, skal man sørge for at rengøre alt sit malerværktøj omhyggeligt. Hvis man ikke får rengjort sit værktøj ordentligt, er det svært at få et godt resultat næste gang, hvorimod vedligeholdte pensler og malerruller kan anvendes rigtig mange gange, inden de skal kasseres.

5. Korrekt rengøringsmiddel
Penslerne rengøres altid med de produkter, der er anvist af malingsproducenten. Husk at vaske efter med sulfo og skyl ordentligt igennem før brug næste gang.

6. Hæng op
Pensler må ikke stå på børsterne, når de er rengjort. Det er bedst at hænge pensler op efter brug. Man kan med fordel gnide lidt sulfo ind i penslerne, før de hænges op og så skylle ordentligt igennem før brug.

Penslerne rengøres altid med de produkter der er anvist af malingsproducenten. Husk at vaske efter med sulfo og skyl ordentligt igennem før næste brug.

Brug en speciel beholder til opløsningsmiddel. Brug kun en lille smule opløsningsmiddel ad gangen og skift det ud et par gange, indtil børsten er ren. Hæld den brugte opløsningsmiddel i en dunk og aflever den derefter til en genbrugsstation som miljøaffald.

Spartling

Forvent at slibestøv trænger ind overalt. Det er en god idé at tape de døre til, der ikke benyttes, og at skabe en ”støv afskærmning” af plast ved den udgangder er tilbage.

1. Forskellige størrelser på spartlerne
Du skal bruge forskellige spartler for at kunne sprede og samle spartelmasse under arbejdet.

2. Fast underlag
Skrab al porøst og løst materiale væk i de beskadigede områder, der skal repareres.

3. Samlinger og fuger
Samlinger og fuger mellem gipsplader skal fyldes ud i hele deres længde.

4. Se efter skygger
Når spartelmassen er tør, fyld yderligere 1 – 2 lag på med bred spartel. Kontroller om væggen er lige ved at holde en lampe eller lygte tæt op ad væggen.

5. Flere værktøjer
Der findes specielle stålskrabere til hjørner og kanter. Til vanskelige områder såsom hjørner med rustikke kanter skal du bruge en formbar gummi spartel, en gummi spartel eller fingerspidserne.

6. Slib
Når slibningen er afsluttet, skal du bruge en børste eller støvsuger til at støvsuge vægge og loft. Fjern al støv med en fugtig klud før maling.

Ja det kan man. Skal du male over strukturtapet eller vævtapet og ønsker en glat overflade, skal du bredspartle.

At bredspartle indebærer, at væggene nivelleres fra gulv til loft. Til det behøver du en bred spartel. Al slags spartelmasse kollapser mere eller mindre, når det tørrer. Kunsten er at spartle rationelt, og det indebærer at spartle bredt. Især når du tilføjer det endelige lag, fordi en hel del vil blive slebet væk for at opnå en glat overflade.

Spartelmasse tørrer og klæber dårligt, hvis det lægges for tykt på. Den bedste taktik er den samme som ved maling: flere lag giver et bedre resultat.

Ligesom maling har spartelmasse forskellige egenskaber, når det bearbejdes. Læs producentens brugsanvisning.

Det bedste resultat opnås ved at frembringe en rimelig jævn overflade mellem hvert lag.

Fjern eventuelt støv før påføring af næste lag, således at fyldstoffet har tilstrækkelig vedhæftning.

Stålplader

Metalflader skal altid afrenses, inden der males. Er der ingen skader eller afskalning, er det nok at rengøre og slibe. Hvis pladerne er overfladebehandlet, skal der rengøres med et affedtningsmiddel foreskrevet af producenten. Er der udelukkende snavs, er det nok at rengøre med malerrens.

Efterfølgende skylles der efter med rent vand. Hvis der anvendes højtryksrenser, skal der udvises stor forsigtighed omkring samlinger og sømhuller, så der ikke kommer vandskader under pladerne. I de fleste tilfælde vil det være rigeligt at skylle efter med en almindelig vandslange.

Husk at rengjorte afrensede flader hurtigt vil ruste og anløbe, hvis der ikke bliver grundet og efterbehandlet lige efter afrensningen.

Rust og løstsiddende maling fjernes lettest med en stålbørste, der kan monteres på et forlængerskaft.

Børst til overfladen får en svag metalglans. Børst også belægningen af såkaldt hvidrust bort. Det viser sig som små prikker af salt, som indimellem gemmer sig under farven på ældre plader. Vær især opmærksom på sprækker og samlinger.

Afrensede områder grundes med metalgrunder og males derefter med dækmaling i ønskede farve. Det er vigtigt at påføre malingen i flere retninger for at komme ind i eventuelle sprækker og revner.

Mal relativ små flader ad gangen. Kontroller at malingen ikke render og danner små dråber under tagrender og vindueskarme.

For at opnå en glat og ensartet slutfinish maler man ind over den våde maling med lette strøg i samme retning.

Vær opmærksom på, at metalplader behandlede med Plastisol kræver særlig forberedelse. Spørg din farvehandler om råd og følg farvefabrikantens instruktioner.

1. Oversvøm ikke huset
Anvendes højtryksrenser til rengøring på tag og væg kræver det særlig opmærksomhed, så der ikke trænger vand ind i sprækker og revner. Det kan medføre vandskader, der er svære at udbedre. Skyl i stedet forsigtigt efter med en almindelig vandslange.

2. Børst og skrab
Løstsiddende maling fjernes med en farveskraber med hårdmetalskær. Den holder længst. Alternativt anvendes en farveskraber med stålskær. Efterfølgende børstes alle flader, samlinger og sømhuller over med en stålbørste. Er det store flader, kan man med fordel anvende stålbørster, der kan monteres på forlængerskafter.

3. Korrekt grunding
Rengjorte metalflader skal altid grundes med metalgrunder før efterbehandling.

4. Sømme og samlinger er vigtige
Omkring samlinger og sømhuller kræves der ekstra opmærksomhed, så der ikke opstår fugtskader. Huller og revner spartles med en af farvehandleren anbefalet spartelmasse og overmales med slutmalingen.

5. Beskyt facaden
Til utilgængelige steder omkring nedløbsrør og udhæng, hvor der ikke er mulighed for ordentlig afdækning, anvendesvinkelpensler, der findes i forskellige bredder og med mulighed for at montere forlængerskaft.

6. Glat overflade
For at opnå den optimale overflade anvendes malerruller til store flader og pensler, hvor der er ujævne flader. Til slutbehandlingen males vådt i vådt i samme retning med lette strøg med pensel eller rulle.

Symbolforklaring

Et symbol kan sige mere end mange ord. Derfor har vi enkle og klare ikoner, eller piktogrammer om du vil, som du finder på produkternes etiketter.

Ikonerne viser hvilken anvendelse penslen eller rullen er velegnet til.

For rullerne har vi desuden tre ikoner, som viser om rullen er bedst til glatte, jævne eller grove flader.

Vinduer

Vinduer skal kontrolleres hvert år. Er der sprækker og revner i maling og kit, er det tid til at male om. Hvis det kun er på bundlisten, som er mest udsat, kan det nogle gange være nok at reparere det beskadigede område.

Vinduer er langt mere påvirket af temperaturforskelle, fugtproblemer og kondens end resten af huset.
Det er vigtigt at vælge den rigtige maling. Udendørs maling til vinduerne udenfor og indendørs maling til indenfor. Følg farvehandlerens råd og vejledning om valget.

Husk at grunde vinduerne med grundingsolie hvis det bliver helt afrenset.

For at der skal være nogen ide i at male vinduer, skal glas og kit være intakte. Hvis ikke, vil det nymalede blive ødelagt af fugt.

Start med at fjerne beslag og vindueshasper. Afrens tætningslister og rengør med malerrens.
Gammelt og løst kit fjernes med en kniv mellem træ og kit. Pas på glasset. Før der lægges nyt kit i, skal der grundes med grundingsolie.

Løs maling afskrabes og slibes. Der bør ikke anvendes varmepistol, vinduerne kan let sprænge ved varmen.

Påfør malingen med en præcisionspensel nærmest vinduet. Præcisionspensler giver en lettere arbejdsgang og bedre beskæring. Til karme og rammer anvendes en ovalpensel. Vær omhyggelig med at arbejde malingen ind i alle kanter og afslut med et langt strøg med penslen.
Det er en dårlig ide at male alle sider på samme tid. Mal nogle flader af gangen og lad det tørre grundigt, så vinduerne ikke klæber sammen, når de bliver lukket.

1. Afskrabning af vinduesrammen.
Hvis der er flere lag maling på rammen, skal den afskrabes i kanter og fals. Ellers kan næste farvelag blive for tykt, så vinduet ikke kan lukkes.

2. Beskytte beslag.
Beslag der kan fjernes, skrues af og resterende smøres med vaselineolie, så malingen ikke kan hæfte.

3. Imprægnering.
Afslib alle flader der skal males. Nedbrudt maling eller træværk slibes ned til det er en ren bund. Er der nedslebet til rent træværk, skal det påføres grundingsolie, ligesom kanter og kitfals skal grundes. Efter grundingsolie grundmales hele vinduet.

4. Påføring kit.
Nyt kit med samme tykkelse og vinkel som det tidligere ilægges. Dyp kittekniven i sæbevand, inden kitningen jævnes ud sidste gang.

5. Male glasset.
Når vindue og kit males, skal malingen trækkes ca. 1 mm ud på glasset. Det lukker for fugt og vandindtrængen.

6. Beskæring kanter.
Sæt penslen op af kanten og træk den langs vinduet, imens man drejer penslen en lille smule rundt, så børsterne bliver holdt på plads.

Accordion